De meest gebruikte meditatiehoudingen

 • Knielende houding.
  Knielend op je knieën waarbij je een meditatiekussen, krukje of bankje onder je billen plaatst. Hierdoor zit je iets naar voren waardoor je bekken automatisch naar voren kantelt.
  Door gebruik te maken van een meditatiemat worden je knieën, voeten en enkels ontlast.
 • Kleermakerszit.
  Zittend op de grond of op een meditatiekussen (zafu) het uit elkaar spreiden van de knieën, waarbij je voeten en benen ontspannen gekruist voor je liggen. Als dit oncomfortabel aanvoelt kun je gebruik maken van een meditatiemat of ondersteunende kussens.
 • Half lotushouding.
  WEES VOORZICHTIG!!! Dit is een houding die niet voor iedereen geschikt is vooral niet voor mensen met knieproblemen! Voor deze houding ga je zitten op een meditatiekussen (zafu) met de knieën gespreid en plaats je één voet op het bovenbeen van het andere been. Je kunt hierbij afwisselen tussen beide benen. Als je één van de knieën of voeten niet gemakkelijk op de vloer of mat kunt krijgen plaats dan één of meerdere kussens halve lotus houdingonder je voeten of knieën.
 • Volledige lotushouding.
  WEES VOORZICHTIG !!! Ook dit is een houding die niet voor iedereen geschikt is vooral niet voor mensen met knieproblemen! Voor deze houding ga je, net als bij de halve lotushouding, zitten op een meditatiekussen (zafu) met de knieën gespreid en plaats je één voet op het bovenbeen van het andere been. Vervolgens leg je de andere voet op je andere bovenbeen. Als je één van de knieën of voeten niet gemakkelijk op de vloer of mat kunt krijgen plaats dan één of meerdere kussens onder je voeten of knieën.
 • Zittend op een stoel.
  Sommige mensen zijn niet in staat om op de grond of op een kussen te zitten. Maak dan gebruik van een stoel of een kruk zonder armleuning en zorg ervoor dat je iets naar voren gaat zitten op de stoel met de voeten stevig op de vloer. Als je moeite hebt om met je voeten aan de grond te komen zou je gebruik kunnen maken van een kussen als steun onder je voeten of achter je rug.
  kleermakerszitVolle lotus houdingzittend op stoel

About the Author

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.