Hoe kan ik leren hoe ik moet mediteren?

meditatieLeren hoe je kunt mediteren is de laatste tijd echt een trend aan het worden in veel westerse landen. Er was een tijd dat mediteren werd geassocieerd met hippies, zwevers en anderen die zich niet wilden conformeren met de huidige consumptie maatschappij.

Vandaag de dag krijgt meditatie een steeds bredere acceptatie bij veel mensen en gaan steeds meer mensen op zoek naar een vorm van meditatie. Hoewel verschillende vormen van mediteren al eeuwen wordt beoefent in andere delen van de wereld lijkt het er nu eindelijk op dat mensen hier en in andere westerse landen steeds meer op zoek gaan naar de vele positieve voordelen van meditatie.

In de afgelopen jaren zie je steeds meer professionele atleten en politieke en zakelijke leiders die hebben geleerd hoe je kunt mediteren en visualiseren. Deze hoog geplaatste mensen spreken zich steeds vaker uit over de voordelen die ze ondervinden van het dagelijks mediteren. In sommige gevallen zie je dat deze leiders de basisbeginselen van het mediteren invoeren op de werkvloer. Veel leiders zien zo langzamerhand in dat de voordelen die zij genieten ook van toepassing kan zijn op hun teams en medewerkers.

Er zijn verschillende manieren waarop je tegenwoordig kunt leren om te mediteren. Nog niet zo lang geleden was het bijna niet mogelijk om mediteren te leren. Je moest minimaal deelnemen aan een retraite met diverse begeleiders die je de techniek leerden. Een andere mogelijkheid was om een cursus te volgen bij één van de weinige meditatie of spirituele centra. Vaak waren dergelijke centra of retraites moeilijk te vinden en meestal moest je veel geld betalen.

Door de jaren heen zijn er steeds meer boeken gepubliceerd over meditatie en hoe je deze in de praktijk kunt toepassen. Maar een vorm van mediteren te leren vanuit een boek zonder precies te weten wat je moet doen en hoe je het moet doen is voor veel mensen een behoorlijke uitdaging. Het gevolg was dat veel mensen het niet voor elkaar kregen om de positieve voordelen van mediteren te ervaren. In sommige gevallen bleven mensen achter met een negatieve ervaring. Dit kwam voornamelijk omdat men niet wist welke leermethode men moest toepassen.

Tegenwoordig zijn er tal van moderne boeken, CD’s, MP3 bestanden en DVD’s of combinaties verkrijgbaar. Dankzij deze nieuwe tools is het een stuk eenvoudiger en effectiever geworden om mensen kennis te laten maken met mediteren. Als je eenmaal bekent bent met het beoefenen van mediteren ben je in staat om alleen of met een stuk eigen gekozen muziek te mediteren.

Een andere manier die steeds populairder wordt om te leren mediteren is door het gebruik te maken van DVD’s en online video’s. Voor veel mensen is het fijn om eerst te kunnen kijken hoe je moet mediteren alvorens zelf te beginnen. Daarnaast is het bij een DVD of online video ook gewoon mogelijk om je ogen dicht te doen en alleen te luisteren naar de muziek of de begeleidende stem. Een DVD of online video is een ideale combinatie van beelden, muziek en informatie die je kunnen helpen te leren mediteren.

Zodra je hebt geleerd hoe de basisbeginselen van mediteren werken kun jij je vorm van mediteren aanpassen aan je eigen behoefte en voorkeur om je eigen spirituele reis te maken. Als je eenmaal een goed basis hebt gelegd voor mediteren kun je kiezen voor je eigen vorm. Voor sommige vormen van mediteren is het verstandig om gebruik te maken van een ervaren meditatie docent. Hierbij moet je denken aan gevorderde vormen van bijvoorbeeld transcendente meditatie of zen meditatie.

About the Author

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.