Wat is mediteren?

Wat is mediteren?Meditatie wordt al sinds duizenden jaren beoefend over de hele wereld. Er zijn dan ook veel verschillende definities en vormen van meditatie.

Het woordenboek “Van Dale” definieert meditatie als “overpeinzing, bespiegeling”.

Wat betekent meditatie in ons dagelijkse leven?

Vaak voelen we ons in de loop van het leven gejaagd en overweldigd. Dit kan leiden tot stress en spanningen die uiteindelijk van invloed zijn op onze gezondheid. Door regelmatig te mediteren krijgt onze geest de kans om tot rust te komen en zich aan te passen aan de stress en spanningen die deel uitmaken van ons moderne dagelijkse leven.

Er zijn diverse stijlen van mediteren. Sommige stijlen richten zich op volledige stilte, een andere stijl richt zich op het herhalen van bepaalde woorden of “mantra’s”, sommige bieden geleide meditatie, verbeelding meditaties, weer anderen stijlen richten zich op energie centra’s of ”chakra’s”, sommige maken juist gebruik van geluiden en muziek en sommige maken gebruik van zeer oude rituelen en tradities.

Meestal mediteren mensen in een rustige ruimte, zonder enige afleiding. Ondanks de verschillende vormen van mediteren hebben ze gemiddeld allemaal hetzelfde doel, namelijk je geest leeg maken van constant opkomende gedachten en controle krijgen over je gedachten, ontdekken wie je werkelijk bent en leven vanuit een zuiver bewustzijn.

Meditatie zelf is in de meeste gevallen een proces van het stilleggen van onze geest en het in contact komen met onze diepere zelf. Door regelmatig te mediteren wordt onze geest geleidelijk aan rustiger en de gedachten die zich aan de moderne meditatie ruimtelopende band aandienen komen langzaam tot rust. Dit brengt je langzaam naar een rustige en ontspannen gemoedstoestand waardoor je de ruimte krijgt om met jezelf in contact te komen.

Soms wordt meditatie beschreven als het bereiken van een hogere staat van bewustzijn. Dit kan ontstaan doordat onze geest tijdens het mediteren minder rommelig is waardoor we dingen beginnen op te merken die normaal aan onze opmerkzaamheid voorbijgaan door de snelheid waarin we leven.

Door te mediteren kunnen we ons beter afstemmen op de geluiden om ons heen, of het nu gaat om de geluiden van het verkeer, pratende mensen,het licht van een brand kaars, het gezang van vogels of een stromende beek. Door ons te concentreren op deze geluiden komen we in een diepere meditatieve staat.

About the Author

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.